Onze manier van werken


In deze Words and Pictures leggen we kort onze manier van werken uit.

Aan alle begeleidingen van Sporen is een contextbegeleiding verbonden.
Een contextbegeleiding is een geheel van contacten in en met het netwerk van de jongere (de ouders, familieleden, leerkrachten,…).

We streven naar zo’n effectief mogelijke hulpverlening. Daarom houden we rekening met begeleidingsfactoren.
Dit zijn kenmerken die bijdragen tot het resultaat van de hulpverlening, bvb. de relatie tussen cliënt en hulpverlener. We proberen om deze werkzame begeleidingsfactoren zo goed mogelijk in te vullen.
Als leidraad voor contextbegeleiders is er een handleiding contextbegeleiding, alsook een document waarin wordt uitgelegd hoe we de werkzame begeleidingsfactoren concreet maken binnen de contextbegeleidingen die we aanbieden
.


Netwerkgericht werken: We zetten volop in op het werken met het netwerk van gezinnen en op het organiseren van familieberaden .

Verbindende vragenOm ons te helpen om in gesprekken goed te luisteren en te spreken, om goed te begrijpen waarover het allemaal gaat, concreet en in verstaanbare taal, om in gesprekken hoop te creëren, en verandering mogelijk te maken, maken we vaak gebruik van"verbindende vragen", zoals beschreven en vaak toegepast door Insoo Kim Berg en Yvonne Dolan (De praktijk van oplossingen, 2002).

Oplossingsgericht Werken: Uit "Ik wil mijn kind niet kwijt" van Insoo Kim Berg (2005) haalde ik enkele tientallen uitspraken, standpunten, bedenkingen, die me vaak aan kinderen, jongeren en gezinnen uit ons werk doen denken. Sommige uitspraken spreken mekaar tegen! Wat denk jij er zelf van? En wat vinden je collega's?

In Mijn eerste begeleiding kan je volgen hoe we met vallen en opstaan onze eerste stappen zetten in het werken met Signs of Safety/Partnering For Safety.

Elke contextbegeleider heeft een werkbegeleider waarmee hij minstens om de twee weken samen zit. De bedoeling van werkbegeleiding is dat je de contextbegeleider in zijn kracht zet, dat je zorgt dat hij in het gezin dat hij begeleidt, verder kan door de juiste vragen te stellen en zo het gezin uiteindelijk ook in zijn kracht zet. Het proces binnen de werkbegeleiding en binnen de gezinsbegeleiding verloopt parallel.


VZW Sporen
Partner 2
Partner 3

© Opgroeien in Veiligheid - vzw Sporen - CMS: NetTools - Design: Just Catch Up