Onze manier van werken


Aan alle begeleidingen van Sporen is een contextbegeleiding verbonden. Contextbegeleiding zijn alle contacten met het gezin en met de personen die voor hen belangrijk zijn (familieleden, vrienden, leerkrachten,...) die gaan over de opvoedingssituatie.
 
Het allerbelangrijkste in onze contextbegeleiding is het vinden van verbinding en relatie met onszelf, de gezinnen, de families en de collega's waarmee we samenwerken.

Daarnaast zijn dit de belangrijkste principes:

- Samen met het hele gezin

- Samen met de familie

- Een vragende benadering

- Gericht op krachten en hulpbronnen

- Gericht op doelen en oplossingen

 

Lees hier meer over in ons Handboek contextbegeleiding. Verder dan de methodieken. 

 

 

Als leidraad voor contextbegeleiders is er een handleiding contextbegeleidingIn dit verhaal in woord en beeld schetsen we deze aan gezinnen. 

 

We streven naar zo’n effectief mogelijke hulpverlening. Daarom houden we rekening met begeleidingsfactoren.
Dit zijn kenmerken die bijdragen tot het resultaat van de hulpverlening, bv. de relatie tussen cliënt en hulpverlener. We proberen om deze werkzame begeleidingsfactoren zo goed mogelijk in te vullen. In deze tekst lees je hoe we ze concreet maken binnen de contextbegeleidingen die we aanbieden
.

 

Netwerkgericht werken: We zetten volop in op het werken met het netwerk van gezinnen en op het organiseren van familieberaden .

Verbindende vragenOm ons te helpen om in gesprekken goed te luisteren en te spreken, om goed te begrijpen waarover het allemaal gaat, concreet en in verstaanbare taal, om in gesprekken hoop te creëren, en verandering mogelijk te maken, maken we vaak gebruik van"verbindende vragen", zoals beschreven en vaak toegepast door Insoo Kim Berg en Yvonne Dolan (De praktijk van oplossingen, 2002).
 
Oplossingsgericht Werken: Uit "Ik wil mijn kind niet kwijt" van Insoo Kim Berg (2005) haalde ik enkele tientallen uitspraken, standpunten, bedenkingen, die me vaak aan kinderen, jongeren en gezinnen uit ons werk doen denken. Sommige uitspraken spreken mekaar tegen! Wat denk jij er zelf van? En wat vinden je collega's?
 
In Mijn eerste begeleiding kan je volgen hoe we met vallen en opstaan onze eerste stappen zetten in het werken met Signs of Safety/Partnering For Safety.
 

Elke contextbegeleider heeft een werkbegeleider waarmee hij minstens om de twee weken samen zit. De bedoeling van werkbegeleiding is dat je de contextbegeleider in zijn kracht zet, dat je zorgt dat hij in het gezin dat hij begeleidt, verder kan door de juiste vragen te stellen en zo het gezin uiteindelijk ook in zijn kracht zet. Het proces binnen de werkbegeleiding en binnen de gezinsbegeleiding verloopt parallel.

 
VZW Sporen
Partner 2
Partner 3

© Opgroeien in Veiligheid - vzw Sporen - CMS: NetTools - Design: Just Catch Up